Dlaczego warto postawić na żywność ekologiczną?
Obecnie coraz częściej mówi się o tym, ile szkodliwych substancji chemicznych może znajdować się w żywności. Dlatego, jeśli zależy nam na tym, aby odżywiać się zdrowo, powinniśmy postawić na żywność ekologiczną. Co to właściwie oznacza i dlaczego jest ona korzystna dla naszego zdrowia? Sprawdź!
Ekologiczna żywność, czyli jaka?
W powiedzeniu "jesteś tym, co jesz" jest sporo prawdy. To, jakie produkty wybieramy na co dzień ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie, a także kondycję skóry. Obecnie w sklepach dostępnych jest wiele produktów przetworzonych, które zawierają sztuczne barwniki, polepszacze i nie posiadają zbyt wiele wartości odżywczych. Ekologiczna żywność jest odpowiedzią na oczekiwania współczesnego konsumenta, który jest coraz bardziej świadomy tego, co znajduje się na talerzu. Podczas uprawy żywności ekologicznej odchodzi się od stosowania sztucznych nawozów, pestycydów i innych szkodliwych dodatków. Taką żywność możemy także uprawiać samodzielnie, na mniejszą skalę. Wystarczy, że zaopatrzymy się w sadzonki borówek amerykańskich, pomidorów czy innych warzyw i owoców.
Gdzie kupować ekologiczną żywność?
Obecnie ekologiczna żywność staje się coraz bardziej popularna. Jeszcze kilka lat temu możliwość jej kupienia nie była tak oczywista. Jednak teraz, ekologiczne produkty możemy znaleźć w wielu miejscach. W dużych marketach dostępne są wydzielone półki i regały z eko żywnością. Ekologiczny sklep znajdziemy już niemalże w każdym mieście. Również na bazarkach i targowiskach możemy znaleźć tego typu produkty. Przede wszystkim, warto zwrócić uwagę na to, aby żywność, którą kupujemy posiadała odpowiednie certyfikaty świadczące o tym, że ich uprawa odbyła się bez użycia szkodliwych substancji chemicznych.
Ekologiczna żywność - pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ale także środowisko
Wybierając ekologiczne produkty możemy mieć pewność, że są one wolne od pestycydów, sztucznych barwników i innych szkodliwych substancji. Przede wszystkim, chodzi tutaj o sposób, w jaki produkty są uprawiane i przetwarzane. Producenci muszą zwracać uwagę na każdy proces produkcji, wykorzystywać wyłącznie naturalne substancje. Stosowanie naturalnych nawozów nie wpływa negatywnie na glebę, dlatego ekologiczna żywność przyczynia się do ochrony środowiska. Niezależnie od tego, czy jest to sklep rolniczy czy ekologiczny - zwracajmy uwagę na wysoką jakość produktów i odpowiednie certyfikaty!