Jak zbudować zdrową dietę na bazie produktów roślinnych?
Część I: Powody dla których warto zastosować dietę roślinną
Coraz więcej osób decyduje się na wprowadzenie do swojej diety więcej produktów roślinnych. Nie ma w tym nic dziwnego, dieta oparta na roślinach to prawdziwa skarbnica zdrowia. Można zauważyć, że społeczność wegańska rośnie w siłę, a to za sprawą wielu korzyści płynących z takiego trybu żywienia. Wiele osób zdecydowało się na taki krok dzięki inspiracjom czerpanym z sklepu wegańskiego, gdzie w jednym miejscu można znaleźć ogromny wybór produktów roślinnych.
Pierwszym i najważniejszym powodem dla którego warto zainteresować się roślinnym stylem odżywiania, jest zdrowie. Dieta oparta na produktach roślinnych może pomóc w utrzymaniu zdrowego ciała, zapobieganiu chorobom serca czy nawet walce z otyłością. Właściwie zbilansowana, pełnowartościowa dieta roślinna dostarczy wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Część II: Przewodnik po osiagnięciu zdrowia na podstawie roślinnej diety
Narzędzia i techniki gotowania na bazie roślin
Wprowadzenie do swojej diety więcej produktów roślinnych to jedno, ale co z ich przyrządzaniem? Nie bójcie się swojej kreatywności. Dowolność i różnorodność to atuty diety roślinnej. Kluczowym elementem jest wyposażenie swojej kuchni w odpowiednie narzędzia, które ułatwią szybkie i wygodne przyrządzanie posiłków. Przykładowo, blender jest niezastąpiony podczas przyrządzania roślinnych mleczek, smoothie, a nawet zup kremów.
Jak skomponować zbilansowany posiłek używając tylko roślin?
Skomponowanie zbilansowanego posiłku na bazie roślin to nie lada wyzwanie, ale w pełni wykonalne, a nawet bardzo pożyteczne. Podstawowym błędem jest opieranie całego swojego odżywiania na jednej, czy kilku roślinach. Różnorodność to klucz do sukcesu.
Na podstawie piramidy zdrowego odżywiania, proponujemy następujące proporcje: około połowę talerza powinny zajmować warzywa i owoce, ćwierć to produkty pełnoziarniste, takie jak brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, quinoa czy kasze, drugą ćwierć powinny zajmować produkty białkowe, jak rośliny strączkowe czy nasiona. Oczywiście, nie zapominajmy o tłuszczach, które mogą być dostarczone poprzez dodatki w postaci orzechów, pestek czy awokado.
Proponowane przepisy
Przykładem może być szybki lunch, na bazie pełnoziarnistego makaronu, dosłodzonej naturalnie sosem pomidorowym, podsmażone czerwonej fasoli, papryki, cukinii i pokruszonym tofu, wszystko przyprawione suszonymi ziołami i odrobiną oliwy z oliwek. Taki posiłek dostarczy nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych czy wartości energetycznych.
Na podwieczorek warto przygotować zdrowe smoothie, na bazie banana, szpinaku, mrożonych malin, nasion chia i mleka migdałowego. Doda ono energii, a jednocześnie dostarczy potrzebnych składników odżywczych.
Część III: Zalety szczęśliwego i zdrowego stylu życia z dietą roślinną
Dieta roślinna to nie tylko korzyści dla naszego zdrowia, ale także dla naszego otoczenia. Wybierając produkty roślinne, wsparcie możemy naszą planetę, ograniczając ilość produkowanych gazów cieplarnianych czy zużycie wody.
Dieta roślinna to także ciekawe doświadczenie kulinarne, które pozwoli skosztować nowych smaków czy konsystencji. Nie ogranicza, a wręcz poszerza nasze kulinaria o nowe doświadczenia. Zalety są naprawdę niezliczone, warto się przekonać na własnej skórze.