Jaką patelnię kupić do kuchni? Sprawdź nasz poradnik!
Każdy szanujący się kucharz czy to gotujący w swojej domowej przestrzeni, czy restauracji korzysta z najlepszych narzędzi do gotowania. Doskonałym przykładem jest patelnia, która umożliwiają przygotowanie dań poprzez proces smażenia. Postęp technologiczny urządzeń kuchennych sprawił, że obecnie patelnie nie tylko umożliwiają smażenie, lecz także inne procesy, dlatego wybór patelni do kuchni jest utrudniony. Nie pomaga także fakt, że na rynku kuchennym producenci zasypują różnymi modelami. Stoisz przed dylematem: jaką patelnię kupić? W takim razie koniecznie przeczytaj nasz poradnik.
Patelnia teflonowa – jaką wybrać?
Biorąc pod uwagę statystyki dotyczące zjawisk zakupowych, na rynku urządzeń kuchennych można stwierdzić, że niezwykle popularne są właśnie patelnie teflonowe. Nie ma co się jednak dziwić, ponieważ gotowanie na takim sprzęcie to czysta przyjemność, ponieważ zastosowany materiał do ich produkcji sprawia, że żadne składniki nie przywierają do powierzchni naczynia. Wystarczy dodać niewielką ilość tłuszczu, poczekać aż patelnia się nagrzeje i można zacząć gotowania. Na uwagę zasługują zwłaszcza zwieger patelnie, które sprawią, że gotowanie sprawia wiele radości. Usmażenie jajek, mięsa czy warzyw zajmuje kilka chwil. Przy braku konieczności zalewania powierzchni dużą ilością tłuszczu potrawy stają się nie tylko smaczniejsze, lecz także zdrowsze. Z tego względu z takich patelni powinny korzystać osoby, które chcą zdrowo się odżywiać i dostarczać organizmowi duże ilości składników odżywczych.
Patelnia ceramiczna – jaką wybrać?
Jeśli mimo dużej ilości zalet, wynikających z gotowania na patelni teflonowej nie przekonaliśmy Cię, to z pewnością ciekawą alternatywą są patelnie ceramiczne. Tak jak patelnie teflonowe również wyróżniają się nieprzywierającą powłoką, lecz niestety trzeba uważać, aby jej nie porysować. Z tego względu kucharze rekomendują podczas gotowania na patelni tego typu, aby korzystać wyłącznie z mieszadeł, wykonanych z miękkich struktur. Ogromną zaletą patelni ceramicznych jest to, że szybciej się nagrzewają niż patelnie teflonowe. Dlatego naczynia tego typu są świetną propozycją dla osób, które lubią szybko gotować i są zabiegane.
Patelnia emaliowana – charakterystyka
Jeśli jesteś alergikiem, to patelnia emaliowana będzie dla Ciebie strzałem w dziesiątkę. Oprócz tego powłoka naczynia tego typu nie wchodzi w reakcję z żywnością, dzięki czemu posłuży ona z pewnością dłużej niż powyższe propozycje. Patelnie emaliowane wyróżnia się funkcjonalności i wyglądem, dlatego taki zakup takiego naczynia powinien zainteresować osoby, które szukają ciekawych przyborów kuchennych do nowoczesnej kuchni.