Jakie garnki są warte zakupu? Sprawdź nasz poradnik!
Na rynku naczyń kuchennych mamy ogromny wybór. Na uwagę zasługują zwłaszcza garnki. Producenci wykonują takie naczynia z żeliwa, stali, szkła, teflonu czy ceramiki. W zależności od tego, jakie garnki kupimy, taki komfort gotowania będziemy mieli w swojej kuchni. Niestety każdy typ garnków ma swoje zalety i wady. Jeśli zastanawiasz się, jakie garnki kupić, to ten artykuł jest dla Ciebie. Zapraszamy do lektury!
Jakie garnki wybrać do codziennego gotowania?
Jeśli szukasz dobrych garnków do domowej kuchni to w pierwszej kolejności postaw na tradycyjne i klasyczne garnki. Sprawdzą się one do gotowania jajek, zup, warzyw, makaronu czy mięsa. Z łatwością przygotujesz w nich bigos, gulasz czy lecz. Czym się cechują takie garnki? Przede wszystkim dwoma uchwytami i najczęściej w zestawie znajduje się również dedykowana pokrywka. Na rynku są dostępne zwieger garnki, które sprawią, że gotowanie to czysta przyjemność. Producenci najlepszych modeli oferują bogaty wybór, dlatego klienci mogą dobrać garnek nie tylko pod względem materiały, lecz także pod względem kolory, wzoru czy kształtu. Jeśli nie jesteś wielkim entuzjastą gotowania, to jeden garnek w zupełności Ci wystarczy, natomiast jeśli gotowanie jest Twoją pasją i lubisz eksperymentować, to zakup zestawu garnków będzie strzałem w dziesiątkę.
Czy warto kupić garnki ze stali nierdzewnej?
W Polsce najpopularniejsze są nowoczesne aranżacje kuchenne. Taki styl przejawia się nie tylko elementami wykończeniowymi, lecz także odpowiednim wyposażeniem w postaci na przykład garnków nierdzewnych. Ze stali nierdzewnej wielu producentów oferuje naczynia takie jak garnki, rondelki, garnki do gotowania szparagów, czy makaronu. Naczynia wykonane z takiego naczynia są niezwykle wytrzymałe solidne, estetyczne i higieniczne. Jeśli chcesz bazować na garnkach, które będą Ci służyły przez wiele lat, to garnki ze stali nierdzewnej będą strzałem w dziesiątkę. Jeśli już jesteśmy przy materiale, to warto pamiętać, że stal stali nie jest równa. Materiał musi być najwyższej jakości, po to, aby garnki z czasem nie zaczęły rdzewieć. Skład garnka tego typu jest ważny także dla alergików. W przypadku osób, cierpiących na alergię muszą kupić naczynia wolne od chromu i niklu.
Czy warto kupić garnki aluminiowe?
Garnki produkowane z aluminium do złudzenia przypominają te garnki ze stali nierdzewnej. Mają one jednak inne właściwości. Ogromną zaletą takich naczyń jest możliwość szybkiego przygotowania posiłku z uwagi na to, że szybko się takie naczynia nagrzewają. Warto pamiętać, że w przypadku zdecydowania się na takie garnki nie wolno w nich gotować dań kwaśnych, czyli w praktyce nie można w nich gotować bigosu czy kapuśniaku.