Nie tylko kwas chlebowy: Poznaj moc fermentowanych napojów
Magiczne mikroorganizmy: Wprowadzenie do świata fermentowanych napojów
Fermentacja to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Przez wieki pozwalała przetrwać zimę bez dostępu do świeżych warzyw i owoców. Wydaje się, że znali ją już starożytni Słowianie, a na pewno korzystali z niej nasi prapradziadkowie. Stary, dobrze sprawdzony schemat powtarza się do dziś. W sklepach z kiszonymi i zdrową żywnością mamy do czynienia z fermentowanymi warzywami, owocami, a także... napojami.
Poznaj inne oblicza fermentacji: Kombucha, kefir i inne zdrowe napoje probiotyczne
Ale czym są te magiczne mikroorganizmy, które zapewniają nam tak wiele korzyści zdrowotnych? Fermentacja to proces przemiany substancji organicznych pod wpływem enzymów mikroorganizmów. Występuje ona najczęściej w warunkach beztlenowych. W jej wyniku powstają kwas mlekowy, alkohol etylowy, dwutlenek węgla i liczne substancje zapachowo-smakowe.
Kombucha
Na pierwszy rzut oka kombucha wygląda jak zwykła herbata. Jednak jak to często bywa, pozory mylą. Zawarty w niej zestaw probiotyków i przeciwutleniaczy stawia ją w czołówce zdrowych napojów. Możemy ją pić na zimno i na gorąco, na przekąskę i do posiłku, jest uniwersalna i smaczna.
Kefir
Kefir to kolejny zdrowy napój na liście. Południowi Słowianie produkowali go już w X wieku, dobrze znany jest na wschodzie Europy. Fermentowany z krowiego mleka, zawiera mnóstwo białka i kwasu mlekowego, które doskonale wpływają na naszą florę bakteryjną.
Czy warto pic fermentowane napoje: Podsumowanie i moje doświadczenia
Czy napoje fermentowane mają wpływ na nasze zdrowie? Odpowiedź brzmi: tak! Decydując się na ich spożycie zyskujemy dostęp do mnóstwa korzyści zdrowotnych. Poprawiają one naszą odporność, wpływają pozytywnie na przemianę materii, regulują pracę układu pokarmowego. Są także naturalnym źródłem wielu witamin i składników mineralnych.
Jednym z moich ulubionych fermentowanych napojów jest sok z kiszonych buraków, który doskonale wpływa na system trawienny i polecany jest zwłaszcza osobom aktywnym fizycznie. Choć smak tego napoju może wydawać się specyficzny, gwarantuję, że warto dać mu szansę. Po kilku łykach poczujecie prawdziwą moc probiotyków!
Podsumowanie
Drinka z kombuchą na śniadanie, kefir na drugie śniadanie, sok z kiszonych buraków na obiad - to wszystko wydaje się być receptą na zdrowie. Tym bardziej, że do dyspozycji mamy cały wachlarz innych ciekawych napojów. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych, diety, trybu życia. W każdym razie - polecam zainteresować się tą tematyką. Myślę, że napoje fermentowane są jednym z najłatwiejszych źródeł naturalnych probiotyków i dobrego samopoczucia!