Trzy pomysły na dania ze szparagami!

Trzy pomysły na dania ze szparagami!

Szparagi to bardzo smaczne i niskokaloryczne warzywo. Posiadają wiele cennych witamin oraz składników mineralnych pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Są pożywne, gdyż zawierają dużo białka, a także bogate w kwas foliowy, który wspomaga regenerację organizmu. Sezon na szparagi nie trwa długo, dlatego warto wprowadzić je do swojej diety w trakcie sezonu. Sprawdź trzy pomysły na pyszne dania ze szparagami!

Szparagi z jajkiem sadzonym i sosem holenderskim

Szparagi przynoszą nieocenione korzyści dla zdrowia. Warto wiedzieć, jak je odpowiednio ugotować, aby nie straciły swoich właściwości. Przede wszystkim szparagów nie można gotować zbyt długo, gdyż stracą swoje zdrowotne walory i będą po prostu gorzej smakować. Dobrym sposobem jest także gotowanie na parze. W tym celu warto zaopatrzyć się w garnek posiadający specjalny wkład przeznaczony do gotowania na parze, na przykład firmy Gerlach. Szparagi z jajkiem sadzonym i sosem holenderskim to niezwykle proste w wykonaniu, zdrowe i szybkie danie. Najtrudniejszą częścią przygotowania tej potrawy jest sos holenderski. W jego skład wchodzą ubite żółtka, masło, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Sam proces przygotowania nie jest jednak skomplikowany, jeśli będziemy postępować według instrukcji. Szparagi polewamy gotowym sosem holenderskim, a jajko sadzone będzie doskonałym uzupełnieniem tego pysznego dania.

Omlet ze szparagami i kozim serem

Szparagi doskonale sprawdzą się jako dodatek nie tylko do obiadu, ale również śniadania i kolacji. Kolejnym wartym spróbowania daniem jest omlet ze szparagami i kozim serem. Jest to niezwykle szybki przepis, który sprawdzi się jako pyszne, pożywne śniadanie. Możemy je także zabrać na wynos. Na początek podsmażamy cebulę dymkę oraz szparagi na patelni. Gdy cebula nabierze koloru, na patelnie wylewamy roztrzepane jajko z serem kozim i czekamy, aż wierzch omletu się zetnie. Całość możemy posypać szczypiorkiem, a także doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

Szparagowa zupa krem

Sezon wiosenny to świetna okazja do przygotowywania różnego rodzaju zdrowych zup. Szparagowa zupa krem to przepis, który z pewnością posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jej przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga zbyt wiele czasu. W skład zupy wchodzi bulion, ziemniaki, por, szparagi, masło, śmietanka oraz przyprawy - sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Wszystkie składniki należy gotować na wolnym ogniu, a następnie zmiksować i dolać śmietankę. Na koniec posyp zupę odrobiną koperku. To niezwykle pyszne i zdrowe danie!